De strijdbijl tussen Android- en iPhone liefhebbers gaan we tijdelijk begraven. Er is één onderdeel waar de nieuwere modellen van de iPhone toch écht in uitblinken, namelijk de camera. Extreem scherpe foto’s en video’s met bioscoopkwaliteit, de iPhone 11, 12 en 13 pro kunnen het! Heb jij zo’n telefoon, maar zie je de bioscoopkwaliteit niet terug? Laat je verbazen wat de smartphones allemaal kunnen. Wij hebben zeven iPhone camera hacks voor je op een rij gezet.
Inhoud
#1. Bioscoopkwaliteit
Eén van de meest eenvoudig toepasbare iPhone optie is het omzetten van de standaard video-instellingen van je camera naar bioscoopkwaliteit. De standaard video-instellingen van de iPhone staan op HD-kwaliteit en 30 frames per seconden (fps). Hoe meer frames per seconden, hoe beter je video van kwaliteit is en hoe makkelijker je de video kan versnellen of vertragen in bewerkingsprogramma’s zoals Adobe After Effects en Premiere Pro.
Een video maken in 4k en 60fps vreet niet alleen batterij, maar ook geheugen. Hou daar dus rekening mee. Wanneer je de camera-applicatie afsluit en opnieuw opent, staat hij weer op de standaardinstellingen.
Hoe stel ik mijn iPhone in op bioscoopkwaliteit?
Heel simpel: Wanneer je de camera opent op de videostand zie je rechts bovenin ‘HD – 30’. Klik op beide. De HD verandert in 4K en terug. De 30 verandert in 60 en terug. Een bijkomend voordeel is dat de iPhone in deze stand automatisch een stabalizor toevoegt.
Voorbeeld: switchen naar 4k en 60fps
#2. Portret
Een functie die al langere tijd aanwezig is op diverse iPhone modellen is de portretfunctie. Vanaf de iPhone 7 Plus beschikken alle Plus en Pro modellen de portretfunctie. De iPhone 12 Pro en 13 Pro beschikken ook over een Lidarfunctie. Deze functie scant met lasers waar het voorwerp zich bevindt. Doordat de lasers botsen op het voorwerp en naast het voorwerp niet, weet hij door het diepteverschil waar de randen van het voorwerp zich bevinden. Daardoor kan hij het voorwerp goed definiëren op de voorgrond en de achtergrond op de juiste plekken wazig maken, bijvoorbeeld bij een persoon precies op de plek waar de haren stoppen.
Een goede portretfoto is kwalitatief hoogwaardig en oogt professioneel. De portretfunctie is zeer geschikt voor een professionele LinkedIn profielfoto. Pak je iPhone, kies een rustige achtergrond en lachen maar!
Een andere functie van de portretmodus op de iPhone is het aanpassen van het diafragma – ook wel de scherptediepte functie genoemd. Deze wordt op de iPhone rechts bovenin weergeven als f-waarde. Hoe hoger deze waarde wordt, des te kleiner het diafragma is en hoe scherper de persoon of het voorwerp op de foto staat. Simpel uitgelegd: hoe hoger de f-waarde, hoe scherper de foto. Wil je de achtergrond erg onscherp hebben? Sleep je f-waarde dan richting de 1. Wil je een scherpe achtergrond? Dan sleep je de f-waarde richting de 16.
Dit doe je door rechts bovenin op het rondje met daarin F te klikken. Vervolgens verschijnt er onderin een balk waar je de f-waarde kan verslepen.
Voorbeeld: scherpte diepte functie – diafragma
Kan je professionele productfotografie maken met een iPhone?
Wanneer je de portretfunctie onder de knie hebt, kan je zeker product succesvol fotograferen met een iPhone. Productfotografie is echter niet makkelijk. Bij productfotografie is het belangrijk dat je het product zo goed mogelijk in beeld brengt. Let erop dat er geen vingerafdrukken of vlekken op je product zitten en dat je het product tegen een rustige en schone achtergrond zet. Zet het product centraal op de foto en focus de camera op het product. Dit levert je snel en eenvoudig een degelijke productfoto op.
Kan ik professionele sfeerbeelden maken met productfotografie?
Sfeerbeelden zijn in theorie makkelijker te maken dan productfoto’s. Het belangrijkste bij het fotograferen van sfeerbeelden is dat je de sfeer die je creëert zo goed mogelijk op beeld vastlegt. Voor sfeerfotografie is het essentieel dat het onderwerp van de foto zo goed mogelijk naar voren komt en de achtergrond het onderwerp aanvult. Maak gebruik van de scherptediepte van de portretfunctie.
#3. Scherpstellen
Scherpstellen op een iPhone werkt gemakkelijk, de meesten zullen dit ook wel weten. Het is een kwestie van op je beeldscherm op het onderwerp tikken dat je wil benadrukken.
Wanneer je tikt op het scherm zal er een vierkantje ontstaan dat het focuspunt van de foto laat zien. Merk je dat bijvoorbeeld de voorgrond van de afbeelding heel donker wordt wanneer je scherpstelt op een onderwerp? Dan kan je eenvoudig op het zonnetje klikken dat naast het vierkant verschijnt. Je kan het zonnetje omhoog slepen voor meer belichting en omlaag voor minder belichting.
Voorbeeld: scherpstellen en belichting
#4. Live foto’s
Een handige functie van de iPhone, die bijvoorbeeld niet op een spiegelreflex camera zit, is de Live optie. Wanneer je foto’s maakt in Live modus zal je iPhone voor langere tijd een foto schieten. Hierdoor heb je niet één beeld, maar meerdere beelden. Je iPhone kiest vervolgens het beste shot van een reeks aan bewegingen. Je kan een Live-foto altijd zelf bewerken wanneer je dit wil. Knipper je bijvoorbeeld net op een foto? Dan kan je in de instellingen je hoofdfoto aanpassen.
Voorbeeld: live foto bewerken
#5. Nachtmodus
De iPhone 12 Pro en 13 Pro zijn voorzien van de nachtmodus. Deze modus zorgt ervoor dat de sluitertijd van je camera langer is, waardoor je in een donkere omgeving alsnog scherpe en goed belichte foto’s kunt maken.
Let wel op, een langere sluitertijd betekent wel dat het onderwerp wat je fotografeert langer stil moet staan. De camera doet er namelijk 1, 2 of 3 seconden over om de foto te ‘schieten’. Je onderwerp moet gedurende deze seconden ook stil staan voor het optimale resultaat. Doe je dit niet, dan zal je onderwerp bewegen of wazig zijn op de foto.
De donkere modus wordt ook vaak irritant gevonden. Gelukkig kan je hem ook uitzetten. Dit doe je door op het pijltje bovenin het scherm te klikken. Dan zie je het nachtstandicoontje verschijnen. Klik hierop, veeg de balk richting uit en je nachtstand staat uit. Open je de camera-app opnieuw? Dan moet je hem weer opnieuw uitzetten.
Voorbeeld: uitzetten nachtmodus
#6. Professionele foto’s
Spelenderwijs leren werkt het beste met iPhone-fotografie. De kwaliteit van de camera is hoog, nu is het aan jou om een professionele en kwalitatief hoogwaardige foto te schieten.
Ga je aan de slag met het maken professionele foto’s? Let dan op het volgende:
- Zorg voor een rustige achtergrond. Liggen er bananenschillen of een stapel ongeordende papieren? Ruim ze even op, zorg voor een nette uitstraling.
- Voorkom tegenlicht. Hier is de camera van de iPhone gevoelig voor. Zorg ervoor dat je met je rug tegen de zon in staat of dat je gebruik maakt van indirect licht. Bijvoorbeeld door voor een raam te gaan staan. Fotografeer met het licht mee.
- Zorg ervoor dat de schaduw van de iPhone niet zichtbaar is wanneer jij je professionele en hoogwaardige foto schiet ;).
#7. Tweaken
De kwaliteit van de iPhone foto’s is hoog, meestal zo hoog dat je de foto niet hoeft te bewerken. Wil je toch de foto aanpassen? Dan kan je de foto eenvoudig bewerken in je galerij. Selecteer de gewenste afbeelding en klik rechts bovenin op wijzig. Vervolgens verschijnen onderin de mogelijkheden om de helderheid, zwartpunt, contrast etc. te bewerken. Helemaal op de onderste balk staan 3 icoontjes, het middelste icoontje biedt je de mogelijkheid om een filter toe te passen.
Speel met deze instellingen en zorg dat de foto niet té bewerkt lijkt.
Voorbeeld: Apple afbeelding instellingen wijzigen
Wil je een filter over je foto? Gebruik hiervoor de juiste apps. Veel applicaties bieden mooie filters, maar zorgen er wel voor dat je een watermerk in beeld krijgt of de kwaliteit beduidend achteruit gaat wanneer je er niet voor betaald.
Heb je het Adobepakket, maar wil je niet elke keer je laptop of computer erbij pakken? Download dan de Photoshop of Lightroom app in de appstore. Deze bieden veel mogelijkheden die je normaal op de computer doet.
Photoshop heeft ook een gratis versie van de app waarop je een beperkt aantal filters en bewerkingsinstellingen kunt gebruiken. Voor Lightroom geldt hetzelfde. Hier kun je gebruik van maken wanneer je geen Adobepakket hebt.
Wil jij ook expert worden en het beste uit je iPhonecamera halen? Ga dan heel veel oefenen. Goede iPhone fotograaf worden begint bij het schieten van veel plaatjes. Familieverjaardag? Maak een aantal mooie portretten van familieleden of een ‘productfoto’ van de taart. Wees creatief en houd je niet in, je zal zien dat je er steeds beter in wordt!
Aan de slag
Lukt het je nou niet om professionele foto’s te maken met je iPhone? Of heb je toch meer vertrouwen in een fotocamera waarachter een professionele fotograaf staat? Dan helpen wij je graag verder!
Wij zijn altijd te bereiken via 026 203 06 22 of hello@yeps.nl!