Hoe kom je erachter of het marketingadvies kwalitatief goed is?
Waarom is strategisch marketingadvies belangrijk? Soms weet je als bedrijf niet waar je moet beginnen met het uitvoeren van marketing en zoeken we via Google naar ‘advies marketing’, ‘marketing-advies’, ‘marketingadvies’ of ‘marketing advies’. Allemaal termen die uiteindelijk leiden naar hetzelfde: verschillende bureaus die jou kunnen helpen met een advies op het gebied van marketing! Als jouw bedrijf al besloten heeft om een bureau in te schakelen, is het belangrijk dat je vooraf in gesprek gaat met het door jou gekozen bureau en advies vraagt naar hun visie op marketing. Stel bijvoorbeeld vragen hoe zij de verschillende disciplines binnen marketing invullen. Zo kom je erachter of je ook daadwerkelijk met een kwalitatief goed bureau te maken hebt. Denk hierbij aan de volgende onderdelen:
- (Marketing)strategie
- Online Marketing
- Contentcreatie
- Design
- Projectmanagement
Deze specialismen komen allemaal terug bij het ontwikkelen en uitvoeren van een marketingstrategie. Tijdens de oriëntatie die je samen met het gekozen bureau doorloopt, wordt bepaald op welke onderdelen advies nodig is. Analyseer ook in jouw eigen bedrijf op welke onderdelen jullie echt tekort komen en advies voor nodig hebben. Waarom zou je betalen voor iets wat je al in huis hebt of goed gedaan wordt door een derde partij? Als meerdere partijen betrokken zijn bij de marketing, is het verstandig om uit te zoeken hoe de verschillende partijen met elkaar gaan samenwerken om de marketingmiddelen op elkaar af te stemmen.
Zoekmachine marketing advies
Twee standaard diensten waar veel vraag naar is, zijn SEO (search engine optimization) en SEA (search engine advertising). Beide zijn vormen van zoekmachine marketing. Het verschil tussen de vormen is dat SEO gebaseerd is op webpagina’s en SEA op betaalde advertenties. Benieuwd of zoekmachinemarketing aantrekkelijk is voor jouw bedrijf? Start voordat je een langdurig contract tekent met een uitgebreid zoekwoordenonderzoek. Als je niet bekend bent met het uitvoeren van zoekwoordenonderzoek, is het zinnig om zo’n onderzoek uit te besteden. Uit een goed onderzoek kan je vooraf inschatten of investeren in SEO en/of SEA interessant is voor jouw bedrijf. Uit dit onderzoek blijkt namelijk of jouw doelgroep zoekt naar jouw producten en/of diensten, in hoeveel mate zij dit doen en hoeveel een klik op een advertentie kost. Bepaal na het onderzoek of er voldoende potentie is en ga daarna pas een SEO of SEA-traject in.
Realistisch SEO-advies
Ben je al verder in het proces, weet je dat SEO potentie heeft voor jouw bedrijf en dat je de strategie of uitvoering uit handen wil geven? Houd dan in gedachten dat SEO een langdurig project is waarin blijven optimaliseren belangrijk is. Het blijven optimaliseren is belangrijk, omdat de concurrentie elkaars website in de gaten houdt en Google het algoritme constant verbeterd zodat de beste webpagina’s bovenaan staan in Google. Houd er dus rekening mee dat de eerste 3 tot 6 maanden weinig tot geen resultaten zichtbaar zijn en verwacht niet gelijk de jackpot wanneer de eerste resultaten zichtbaar zijn. Een goed vindbare website creëren duurt zeker 1 tot 2 jaar. De eerste jaren van het SEO-traject bestaan vooral uit geld investeren in de toekomst. Een bureau dat jouw adviseert maakt deze verwachtingen duidelijk en schetst een strategie voor meerdere jaren waarin verschillende onderdelen van SEO aan bod komen.
SEA-advies
Een vaak gehoord advies bij SEA is dat adverteren in Google op korte termijn resultaten oplevert. Vergeleken met een startend SEO-traject is dat ook zo, maar de praktijk leert eigenlijk dat ook Google Ads (het adverteerprogramma van Google) tijd nodig heeft bij het behalen van grote resultaten. Daarom houden de meeste marketingbureaus een proefperiode van drie maanden aan.
Ook voor SEA geldt, doe vooronderzoek voordat je een contract aangaat. Bereken vooraf hoeveel een conversie ongeveer mag kosten. Een conversie is een bereikt doel op de website, bijvoorbeeld: een webshop bestelling of offerteaanvraag. Bereken de verwachte kosten voor een conversie met de beschikbare data uit Google Analytics of op basis van schattingen (maak conservatieve schattingen). Vergelijk de uitkomst van de verwachte kosten per conversie met de kosten per klik (een compleet zoekwoordenonderzoek bevat ook de kosten per klik in Google Ads) en het (geschatte) conversiepercentage. Door dit te doen, wordt vooraf al inzichtelijk of met het beschikbare budget conversies binnenhalen mogelijk is. Schrik niet van een duur zoekwoord, dure zoekwoorden zijn meestal waardevol omdat bezoekers op deze woorden converteren. Met behulp van het conversiepercentage kan je berekenen hoeveel kliks er nodig zijn voor een conversie. Als je inzichtelijk hebt hoeveel een klik kost kan je berekenen hoeveel één conversie kost. Passen de kosten per conversie binnen het adverteerbudget per conversie? Dan is de kans op een succesvolle advertentiecampagne groter. Je kunt dus vooraf al zelf inschatten of adverteren rendabel is.