How to: (product)macrofotografie

Leestijd: 4 minuten

Goede productfoto’s zijn essentieel om een website/webshop/e.d. er zo goed mogelijk uit te laten zien. Verkoop is in veel gevallen gebaseerd op wat iemand ziet. Bij grote producten is dat makkelijk, je zet het op de foto en je weet alles wat je moet weten. Maar hoe zit dat bij hele kleine producten zoals oorbellen, industriële onderdelen of andere producten? Die zet je met een gewone camera niet zomaar volledig, scherp en helder op de foto. Heb jij moeite met jouw (kleine) producten mooi en goed op de foto te krijgen?

In deze blog lees je 5 tips om jouw (product)macrofotografie tot een hoger niveau te tillen!

De juiste apparatuur

Als je macrofoto’s wil gaan maken, ligt het voor de hand dat je dat met een macrolens doet. Deze zijn speciaal gemaakt om een onderwerp op ware grote op de foto te krijgen. Bij deze lenzen zijn ook de brandpuntafstand, scherpstelafstand en het diafragma belangrijk.

De brandpuntafstand bepaalt hoever jij van het onderwerp af kan staan om deze toch op ware grootte op beeld te krijgen. Dit kan variëren van 50 mm tot 200 mm. Met een 50 mm-lens zul je dus veel dichter op het onderwerp moeten komen dan met een 200 mm. De meeste macrolenzen hebben een vaste brandpuntafstand. Om je onderwerp 1:1 in beeld te krijgen zul je dus niet kunnen inzoomen, maar moet je zelf bewegen.

De scherpstelafstand bepaalt hoe dicht je op het onderwerp zelf kunt scherpstellen. Het is de afstand die jouw lens nodig heeft om het beeld scherp te krijgen. Als je lens bijvoorbeeld een minimale scherpstelafstand heeft van 0,5 meter, moet je minimaal zo ver van het onderwerp af staan met de lens, anders wordt het onderwerp onscherp.

Het diafragma zorgt er bij macrofotografie voor hoe duidelijk het onderwerp opvalt op de foto. Door een groot diafragma te kiezen (laag f/-getal), wordt de achtergrond onscherper en is je onderwerp het scherpst. Als het licht goed valt, ontstaan er op de achtergrond vaak patronen in de onscherpte, dit wordt ook wel ‘bokeh’ genoemd.

Naast een goede lens kan je ook een close-uplens gebruiken. Deze kun je op een gewone lens zetten en werkt een beetje als een vergrootglas. Het verschil met een echte macrolens is soms bijna niet te zien! Kies dan wel een close-uplens van goede kwaliteit. Mocht je nog een optie zoeken, dan kan je op kijken naar tussenringen. Deze ringen werken een beetje hetzelfde als een close-uplens. De ring plaats je alleen niet aan de voorkant van de lens, maar tussen de lens en de camera in. Een nadeel van deze ringen is wel dat de lichtgevoeligheid van de lens afneemt en je dus een langere sluitertijd of hogere ISO-waarde moet gebruiken voor je foto’s.

De juiste instellingen

Bij tip 1 hebben we het al even gehad over een aantal punten waarmee we rekening moeten houden bij het kijken naar de apparatuur. Maar hoe gebruik je een camera en lens zo effectief mogelijk voor goede macrofoto’s?

De scherptediepte zegt iets over hoe scherp de voor- en achtergrond van het onderwerp is. Het scherpstellen zelf doe je natuurlijk op het onderwerp, maar de omgeving kan ook scherp zijn of juist helemaal onscherp. Dit heeft veel invloed op hoe je foto eruitziet. Als je veel van de voor- en achtergrond scherp laat, is er veel op de foto te zien. Dit kan heel mooi zijn, maar ook heel druk. Zeker bij macrofotografie is het verstandig om afleidingen op de foto te beperken zodat het onderwerp er goed uitspringt.

Maar hoe stel je dit in? Het diafragma is hierbij de truc. Hoe groter het diafragma (een laag f/-getal), bijvoorbeeld f/1,8 of f/2,8 hoe minder scherptediepte. Een klein deel van de foto is dus scherp. Hoe kleiner het diafragma, bijvoorbeeld f/16, hoe meer je van de omgeving scherp maakt.

Daarnaast is het handig om te kijken naar de manier van scherpstellen. Kies je voor autofocus of voor handmatig? Bijna alle soorten fotografie hebben baat bij handmatige fotografie. Door handmatig scherp te stellen, weet je zeker dat jouw onderwerp goed in beeld komt. Bij bewegende onderwerpen, zoals vliegende insecten, geeft de autofocus soms wel net wat meer snelheid en dus kans op een scherpe foto. Bij stilstaande onderwerpen kan je er voor kiezen te werken met een statief in combinatie met een scherpstelslede. Deze monteer je tussen je statief en je camera in, waardoor je je camera millimeters vooruit of achteruit kan bewegen zonder je statief te verplaatsen.

Het juiste licht

Bij macrofotografie wil je het liefst de volle zon vermijden. Dit is natuurlijk alleen belangrijk als je buiten fotografeert. Fotografeer je binnen in een studio? Let dan goed op dat je genoeg licht hebt. In veel gevallen biedt het gebruik van een flitser uitkomst. Gebruik altijd een diffuser, deze zorgt ervoor dat het licht mooi wordt verdeeld over je onderwerp. Uiteraard is fotograferen met natuurlijk licht altijd het mooist. Je kan eventueel een reflector gebruiken om licht te weerkaatsen zodat het onderwerp mooi gelijk belicht is.

De juiste hoek

Bij veel soorten fotografie is het het mooist als de foto’s op ooghoogte zijn gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan portretten van mensen, in veel gevallen kijk je het liefst recht in de ogen van deze mensen. Hetzelfde geldt voor macrofotografie. Je onderwerp is vaak (heel) klein. In dat geval is het een goed idee om door de knieën te gaan en op ‘ooghoogte’ van je onderwerp te komen. Zo komt je onderwerp nog meer naar voren en wordt er voorkomen dat andere onderdelen op de foto de focus weghalen. Je kan er zelfs voor kiezen om lager dan je onderwerp te fotograferen. Op die manier komt bijvoorbeeld de ondergrond niet in beeld, maar wordt de achtergrond juist heel rustig door de leegte achter je onderwerp. Bij productfotografie is het leuk om te spelen met bepaalde hoeken. Kijk per product wat het beste werkt. Soms is meer van boven juist heel mooi, soms is recht van voren het beste.

Heb geduld en vooral plezier!

Bij fotografie is haast hebben geen goed idee. Zeker bij macrofotografie is de tijd nemen heel belangrijk. Zorg ervoor dat je oefent met de instellingen. Zodra je die goed onder de knie hebt, wordt het een stuk makkelijker om snel te schakelen binnen verschillende situaties.

En natuurlijk: zorg dat je plezier hebt in wat je doet. Fotografie is voor veel mensen natuurlijk een hobby. Neem de tijd om jouw perfecte shot te krijgen. Probeer nieuwe dingen uit en kijk hoe ver je komt!

Aan de slag!

Speel met de instellingen en zorg dat je het onder de knie hebt. Heb je geen geduld meer, lukt het je niet of heb je er gewoon geen zin in? Laat ons je helpen! Wij hebben alle disciplines in huis om jouw website of promotiemateriaal te voorzien van de juiste fotografie! Neem gerust contact met ons op.

Ultieme marketinginzichten direct in je mail!
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de nieuwste updates. Wij helpen jou met de marketing van jouw bedrijf!

Meer weten? Let’s talk.
Vertel ons jouw ambitie en creëer samen met ons een strategie die jouw succesverhaal maakt. Durf jij de uitdaging aan?
Stuur ons een e-mail
Meer weten Bobbie